Popis
Hojník, neboli řecký horský čaj, roste v oblasti Balkánu v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Má jemnou chuť s citronovým podtónem, uklidňuje a dodává energii, podobně, jako vám výprava do hor umožní vyčistit si hlavu a povznést se nad problémy moderního světa. Tři různé druhy hojníku sbírané v různých oblastech se liší strukturou, chutí a obsahem esenciálních olejů a jejich kombinace zachycuje to nejlepší z celého Řecka.
Příprava: pro intenzivnější chuť zkuste čaj připravovat tradiční metodou. Bylinky v malém rendlíku vařte v odpovídajícím množství vody (cca 170 ml na 1–2 gramy čajové směsi) po dobu zhruba 5 minut. Odstavte z tepelného zdroje a nechte tři minuty odpočívat, poté sceďte a podávejte. Chuť můžete oživit lžičkou medu, plátkem citronu, špetkou mleté skořice nebo hřebíčku.
Jak si zasadit semínka? Na tyčince pod víčkem jsou semínka některých bylinek, které jsou použité v čajích. Naplňte prázdný kelímek od čaje hlínou, tyčinku zasuňte cca 9 cm hluboko. Denně hlínu roste, aby nevyschla. Když rostlinky vyrostou zhruba do výšky 4 cm, přesaďte je do většího květináče, nebo přímo na zahrádku. Detailněji u nás na blogu.