I v časech epidemie stále posíláme balíčky, není jen možné platit dobírkou. Objednávky balíme v rukavicích a rouškách, takže se nemusíte bát. Přejeme všem hlavně zdraví a ať je to brzy za námi!

Xerotigana – smažené řecké cukroví

Další typická řecká sladkost, kterou si můžete o adventu dopřát, se jmenuje xerotigana. Receptů je – stejně jako českých receptů na perníčky nebo vanilkové rohlíčky – mnoho variací, my vám dnes přinášíme xerotigana z hrubé mouky prolévané medem. Množství surovin samozřejmě můžete snížit třeba na polovinu.

Depositphotos_229234076_xl-2015

Suroviny:
1 kg hrubé mouky
½ šálku cukru
¼ šálku ouza
1 šálek olivového oleje
1 šálek sekaných ořechů
½ šálku sezamových semínek
skořice
med
olej na smažení

Postup:
Smíchejte olej, ouzo, cukr a mouku a v míse propracujte těsto. Nechte ho hodinu odpočinout. Válečkem nebo pomocí strojku na těstoviny vyválejte těsto do tenkých plátů a nakrájejte na proužky 30–40 cm dlouhé. Rozehřejte olej na smažení, každý proužek těsta namotejte na vidličku a vložte do oleje. Když zezlátnou, vyndejte je děrovanou naběračkou a nechte okapat na papírové utěrce. Vychladlé rolky poléváme medem a sypeme ořechy a skořicí.