Vaya Mitsiou: "Každá bylinka má jedinečné vlastnosti"

Značku bylinných čajů Rhoeco založili tři spolužáci z vysoké školy. Na otázky ohledně fascinujícího světa bylinek nám odpověděla jedna ze zakladatelek, Vaya Mitsiou. Zajímá vás, jaká z jejich směsí je nejúspěšnější, nebo kterou bylinku má Vaya osobně nejraději?

Jak jste se dostali k výrobě čajů? Odkud ta myšlenka přišla?

Rhoeco jsme založili ve třech – Harry (Kazas), Katerina (Chatziangelaki) a já. Spřátelili jsme se na vysoké škole, ale až v průběhu magisterského studia jsme se rozhodli dát se dohromady i pracovně a vytvořit vlastní značku. Uvědomili jsme si potřebu lepšího přístupu k přírodě, abychom udrželi planetu zajištěnou pro budoucí generace, a chtěli jsme vytvořit značku, která bude nabízet kvalitní produkty vyrobené s respektem k životnímu prostředí.

team-rhoeco-founders-entrepreneurship

Řecká příroda je bohatá na specifické a často málo známé druhy bylin. Rozhodli jsme se, že je představíme světu. Milujeme bylinky, především proto, jak širokou škálu použití mají – můžete z nich udělat čajový nálev, použít je při přípravě jídla nebo výrobě léčiv. Je vlastně dost těžké je nemilovat! Jednak ta škála různých barev, textur a jejich nádherná vůně – a potom všechny vlastnosti, které mohou podpořit lidské zdraví. Nakonec, je snad něco příjemnějšího než vypít si šálek lahodného čaje? Jejich přirozeně nulový obsah kofeinu navíc umožňuje pít je po celý den.

Je těžké v Řecku začít s podnikáním?

Řecko bohužel není k začínajícím podnikatelům vůbec přátelské. Je s podivem, proč země, která by mohla v dnes již mnohaleté špatné ekonomické situaci profitovat právě ze soukromých podniků, rozjezd podnikání tak komplikuje. Nebojím se říct, že je to až zklamání. Byrokracie dokáže otrávit i ty nejstatečnější!

Odkud pocházejí vaše bylinky?

Naše síť dodavatelů začíná v nejjižnější části Řecka, ostrova Kréta, kde získáváme dvě unikátní bylinky: krétský horský čaj (Malotira, odrůda Sideritis syriaca) a dobromysl krétský (Diktamos). Sahá na severu až k hoře Olymp, kde sklízíme hojník horský (Sideritis scardica, také známý jako „řecký horský čaj“ nebo „olympský čaj“). Tuhle bylinku milujeme a používáme ji nejen v našich směsích, ale odteď září i sama za sebe v jednodruhovém Horském čaji! No a mezi Krétou a Olympem získáváme všechny ostatní naše bylinky, vždy z malých soukromých bio farem.

organic-herbs-tea-blend-loose-leaf-artisanal

Vyzkoušeli jsme mnoho vzorků z bio farem po celém Řecku a vybrali jsme si ty, které splňovaly naše očekávání a dodaly našim směsím žádoucí charakter. Nyní máme v Řecku spolehlivou síť dodavatelů organicky pěstovaných bylinek – jsou to lidé, kterých si vážíme a rádi s nimi pracujeme. Vybírají pro nás to nejlepší z každoroční úrody, suší bylinky přirozenými metodami a pak nám je posílají do našich výrobních míst. Bylinky roztřídíme, smícháme do směsí a ručně balíme.

Jaká bylinka je podle vás nejúčinnější? A která vám nejvíce chutná?

Vybrat jednu bylinku a označit ji jako nejúčinnější je strašně těžké. To by bylo nespravedlivé k těm všem ostatním! Víte, každá, každičká bylinka má unikátní účinky i chuť, které nám v odvaru předává.

Nicméně pokud mám vybrat jednu, která osobně mně vyhovuje nejvíce, musím jmenovat citronovou verbenu (aloisie citronová), která skvěle chutná horká i vychlazená. A heřmánek je nejlepším společníkem pro odpočinek večer na gauči! Uvolní mě a přináší mi pocit bezpečí a izolace od vnějšího světa.

Která z vašich směsí je nejoblíbenější?

Hmm, to bude asi směs SEA (moře), která pomáhá lidem vypnout a odstínit nároky hektických všedních dnů. Díky přirozeně nulovému obsahu kofeinu můžete čaje z bylinek popíjet po celý den, což jen svádí vychutnat si šálek bylinného nápoje před spaním!

Nedávno jste uvedli jednodruhové čaje. Chystáte další novinky?

Plánů máme spoustu! Za prvé, řada jednodruhových čajů se bude rozšiřovat o vzácné druhy bylinek a limitované edice. Už delší dobu pracujeme se vzorky a vybíráme nové bylinky pro nové chuťové zážitky v té nejlepší kvalitě. Také chceme experimentovat s různými přísadami a vytvářet nezvyklé kombinace. A konečně v poslední době intenzivně pracujeme na nových webových stránkách, kde budou k dispozici všechny naše produkty a doplňkový sortiment. Budou úplně perfektní!

Který z vašich čajů pijete nejčastěji? A horký, nebo studený?

V chladnějším ročním období je mým nejoblíbenějším směs FOREST (les) – obsahuje několik bylinek, které podporují imunitní systém.

Když se trochu oteplí, můj běžný den se neobejde bez citronové verbeny! Ať už horký nebo připravený jako cold brew, samotný nebo s plátkem citronu, tenhle nápoj mě vždy osvěží a skvěle chutná.

rhoeco-iced-organic-herbal-tea

Heřmánek můžu pít po celý rok, vždycky horký :)

Kam byste doporučila lidem, aby se v Řecku podívali?

Nejraději pobývám na Peloponésu. Tenhle poloostrov na jihu Řecka, téměř ze všech stran obklopený vodou, má úplně všechno – čistý horský vzduch, pláže s křišťálově čistou vodou, středomořskou faunu, dobré jídlo a překrásné vesničky. A co víc, podstatná část jeho ekonomiky spočívá v produkci vína a oliv, dvou plodin, které zbožňuju!

A na závěr – prozradíte nám nějaký rychlý recept na řecké jídlo?

Moje babička pochází z Peloponésu, takže vám prozradím recept na jídlo, které připravovala pro mě a mé bratry, když jsme k ní jezdili v létě na prázdniny. Jmenuje se Moustalevria a dělala nám ho obvykle k snídani, ale dá se podávat jako svačinka kdykoli během dne! Tento recept je pevně spjatý s peloponéskou oblastí, kterou jsem před chvílí popisovala, protože jeho hlavní složkou je hroznový mošt a toho je tam v sezóně (od pozdního srpna do září) všude dost.

Takže, potřebujete:

  • 1 200 ml hroznového moštu
  • 1 šálek (250 ml) hladké mouky
  • nahrubo nasekané ořechy, sezam a mletou skořici k podávání

Stranou v misce si nechte 1 šálek (250 ml) hroznového moštu. Na každý šálek moštu počítejte zhruba 1 polévkovou lžíci mouky. Všechnu mouku přidejte do misky s odděleným moštem a šlehejte ruční metličkou, dokud se směs nerozmíchá úplně dohladka – nesmí zbýt žádné cucky nerozmíchané mouky. Zbytek moštu zahřejte v rendlíku, přidejte směs v misce a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1–2 minuty, dokud směs nezhoustne. Odstavte z tepelného zdroje, nalijte do servírovacích misek a posypte sekanými ořechy. Vychlaďte v lednici a před podáváním poprašte skořicí.

Dobrou chuť!

Všechny zmiňované čajové směsi i jednodruhové čaje si můžete koupit v našem e-shopu.