Snadný recept na ledové frappé pro horké dny

Prázdniny začínají, léto i s vysokými teplotami už je v plném proudu a všichni si zasloužíme něco na osvěžení. Káva frappé se stala prakticky řeckým národním nápojem: správně by se měla připravovat z instantní kávy, protože právě ta má schopnost vytvořit charakteristickou hustou a krémovou pěnu. Pokud vám ale nesmí do kuchyně a přísaháte na espresso, můžete si frappé připravit i z něj. Jak na to?

Pravé řecké frappé z instantní kávy

Pokud nemáte speciální frappovač, dá se frappé připravit dvěma způsoby – buď v barmanském šejkru, nebo s pomocí elektrického šlehače mléka (taková ta tyčinka na jedné straně s bateriemi ukrytými v držátku, na druhé straně vibrující kolečko omotané spirálou z drážku). Se šlehačem je příprava jednodušší, pěny je víc a lépe drží. Dejte instantní kávu do vysoké sklenice (1 až 3 lžičky podle chuti), přidejte cukr a dolijte cca 1 deci co nejchladnější vody. S cukrem to nemusíte přehánět, ale i když nemáte rádi sladkou kávu, špetka cukru pomůže nadýchanosti pěny. Přisypte kostky ledu a dolijte studenou vodou nebo mlékem. Když nemáte ani šlehač, protřepte instantní kávu s cukrem a trochou vody v šejkru (v nouzi postačí aspoň sklenice se šroubovacím víčkem) a přidejte led, vodu a/nebo mléko stejně jako v předchozím postupu.

Frappé z espressa

Připravte espresso obvyklým způsobem. Pokud máte čas, nechte ho v lednici vychladit (klidně přes noc), napěňte pomocí šlehače, přidejte led a ledovou vodu, případně mléko. Jestli chcete sladit, cukr dejte do espressa hned na začátku. Frappé z espressa je složitější našlehat i šlehačem, při přípravě v šejkru tak půjde už spíš jen o protřepanou ledovou kávu, i ta ale bude osvěžující :)

Jakékoli frappé můžete dochutit sirupem do kávy (například karamelovým nebo oříškovým) a místo sklenice ho upíjet třeba z našich řeckých hrníčků. Přejeme osvěžující léto!