Řecký vánoční krocan s nádivkou
Vyzkoušejte letos na Boží hod nebo na Štěpána tuhle výbornou úpravu krocana (krůty) v citrusové šťávě s nádivkou z masa, jedlých kaštanů a piniových oříšků. Skvělý recept pro každého, kdo má rád řeckou kuchyni!
Suroviny:
1 celý krocan/krůta (cca 5 kg)
1 šálek kaštanů
150 g másla
¼ šálku pomerančové šťávy
¼ šálku mandarinkové šťávy
2/3 šálku citronové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř
250 g mletého hovězího
250 g mletého vepřového
polovina nakrájené cibule
½ šálku uvařené rýže
¼ šálku piniových oříšků
¼ šálku rozinek (volitelně)
75 g másla
½ šálku kuřecího vývaru
2 lžíce brandy
lžička soli
½ lžičky pepře
Příprava:
Zhruba pět hodin předtím, než chcete jídlo podávat, si předehřejte troubu na 165 °C. Kaštany nařízněte a za častého obracení je opečte na pánvi na středním plamenu. Odstavte ze zdroje tepla, oloupejte a nasekejte.
150 gramů másla rozpusťte v rendlíku a přidejte všechny citrusové šťávy. Důkladně směsí potřete krocana zvenku i zevnitř (část vám zbude na podlévání), osolte ho a opepřete.
Ve velké pánvi při střední teplotě opečte hovězí, vepřové a cibuli – maso musí být dohněda a cibule měkká. Slijte tuk a vmíchejte rýži. Přidejte kaštany, oříšky, rozinky, 75 gramů másla, vývar a brandy, dochuťte 1 lžičkou soli a ½ lžičky pepře. Zahřívejte, dokud se tekutina nevstřebá. Vzniklou směsí naplňte všechny dutiny krocana a svažte kuchyňským provázkem.
Umístěte krocana do pekáče na mřížku prsíčky nahoru a volně přikryjte alobalem. Na dno pekáče nalijte zhruba půl centimetru vody a tuto hladinu udržujte po celou dobu pečení. Krocana pečte 3 až 4 hodiny za občasného potírání zbylou směsí másla s citrusovými šťávami. Na poslední hodinu odstraňte alobal a zvyšte teplotu na 200 °C.
Dobrou chuť!