Aby k vám objednávka doputovala do Vánoc, je potřeba ji zadat nejpozději do 15. prosince, do 12:00. Pozdější objednávky budou vyřizovány až mezi svátky.

Recept na řecké cukroví kourabiedes

Zní to trochu jako jazykolam – kourabiedes nebo kourambiedes – ale jde o vynikající máslové cukroví obalované v cukru, podobně jako naše vanilkové rohlíčky. Kourabiedes jsou ale výsostně řecké. Zkusíte jimi oživit vaši sváteční tabuli?

Depositphotos_245086650_xl-2015

Suroviny:

250 g másla
200 g mandlových plátků (nebo nahrubo krájených mandlí)
300 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
1 lžíce brandy
½ lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli

moučkový cukr na obalování

Postup:

Nejprve na plechu opražíme 150 gramů mandlových plátků – postříkáme je trochou vody a opatrně pečeme na 200 °C, abychom je nespálili. Dáme je vychladnout do lednice. Zbylých 50 gramů syrových mandlí rozmixujeme na prášek a odložíme.

Studené máslo a cukr šleháme v robotu, dokud se nerozbijí hrudky másla a nespojí se s cukrem. Přidáme rozmixované mandle, špetku soli, brandy a vanilkový extrakt. Šleháme, dokud se vše nespojí. Na závěr přidáme mouku s práškem do pečiva a propracujeme.

Vyklopíme těsto na mísy a přidáme pražené mandle. Lehce je vmícháme rukama. Pro kourabiedes je důležité, aby se máslo ve směsi nerozpustilo, proto přidáváme mandle vychladlé a zapracováváme je v plastových rukavicích.

Předehřejeme troubu na 200 °C, vyložíme dva plechy pečicím papírem a vytvarujeme kourabiedes: z jedné lžíce těsta vždy uděláme kuličku, umístíme ji na plech a uprostřed promáčkneme palcem, aby se vytvořil malý důlek. Stejně postupujeme se zbytkem těsta.

Plechy dáme na druhou a čtvrtou pozici v troubě a snížíme teplotu na 180 °C. Pečeme 18–20 minut – měly by mít lehce zlatavý nádech a být propečené. Pozor, ať je nepřepečete!

 

Po vytažení z trouby nechte kourabiedes vychladnout na plechu – pokud je zkusíte zvedat horké, rozlámou se. Po vychladnutí je zasypte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!