Aby k vám objednávka doputovala do Vánoc, je potřeba ji zadat nejpozději do 15. prosince, do 12:00. Pozdější objednávky budou vyřizovány až mezi svátky.

Podzimní řecký recept: Gigantes Plaki

Léto se přehouplo do podzimu, teploty poklesly a naše myšlenky se od usrkávání chladivého frappé pod slunečníkem přesunuly spíš k hřejivé misce nějaké teplé a syté dobroty. Máme pro vás řecký recept i pro chladné podzimní dny – co byste řekli na chutné zapékané fazole v rajčatové omáčce?

Gigantes Plaki – lahodné obří fazole

Příprava bude trvat asi patnáct minut, celková doba přípravy (bez namáčení fazolí) jednu a půl až dvě hodiny.

500 g velkých bílých fazolí (Gigantes nebo velké máslové fazole) – přes noc namočte
2 rajčata nakrájená na kostky nebo plechovka drcených rajčat
4 oloupané stroužky česneku
2 najemno nakrájené cibule
2 lžíce rajčatového protlaku smíchané s trochou vody
¾ šálku olivového oleje
petrželka
sůl a pepř na dochucení

Zdravý a veganský recept z fazolí

Fazole nechte namočené celou noc – čím déle, tím lépe. Předehřejte si troubu na 180 °C.

Slijte fazole a v čerstvé vodě je uvařte do měkka. Mělo by to trvat 40 minut až hodinu. Nerozvařte je, ale přesvědčte se, že nezůstaly tvrdé – nedovařené fazole už zapékání nezachrání.

Mezitím si připravte omáčku: cibulku poduste na troše oleje při nízké teplotě a přidejte celé stroužky česneku. Pro výraznější česnekovou chuť je můžete rozdrtit. Přidejte rajčata, protlak, petrželku, ochuťte solí a pepřem a přilijte zhruba ¼ šálku olivového oleje. Nechte probublávat do zhoustnutí (zhruba 10 minut).

Uvařené fazole slijte, vraťte zpět do hrnce, přidejte omáčku a dobře promíchejte. Směs nalijte do zapékací mísy, rovnoměrně pokapejte zbylým olejem a pečte zhruba 40 minut, dokud nebudou fazole měkké a propečené.

Podávejte se sýrem feta a chlebem.

Zdroj: https://www.olivetomato.com/tender-greek-roasted-beans-in-tomato-sauce-gigantes-plaki/

Atmosféru podzimního podvečera můžete vedle skvělého jídla doladit třeba zapálením příjemně voňavé řecké svíčky. Dobrou chuť!