I v časech epidemie stále posíláme balíčky, není jen možné platit dobírkou. Objednávky balíme v rukavicích a rouškách, takže se nemusíte bát. Přejeme všem hlavně zdraví a ať je to brzy za námi!

Nejlepší snadné recepty s olivovým olejem

Rozpačitě ve spíži okukujete lahvičku extra panenského olivového oleje, který byste rádi začali používat, ale nejste si jisti, kudy do toho? Tak předně: nebojte se olivového oleje ani v teplé kuchyni, vydrží zahřátí až na 210 °C. A za druhé – prostě začněte. Můžete ho přidat spolu s balsamicovým octem do salátů, ideálně doladí váš oblíbený recept s těstovinami. Anebo vyzkoušejte některý z následujících jednoduchých receptů.

Nejsnazší předkrm: olivový olej s bagetou

Suroviny:
125 ml extra panenského olivového oleje
po 1 lžičce sekaného čerstvého rozmarýnu, hladkolisté petrželky a oregana (popř. jakékoli jiné bylinky, čerstvé nebo sušené, podle vlastní chuti)
1 rozmačkaný stroužek česneku (nemusí být)
½ lžičky soli
¼ lžičky čerstvě mletého pepře

Všechny ingredience promícháme v olivovém oleji. Podáváme v malých mističkách s čerstvou křupavou bagetou na namáčení. Pokud zrovna nemáte bylinky, stačí špetka soli a čerstvě mletý pepř – zní to jednoduše, ale skvělá chuť tohoto předkrmu vás dostane! Více než kdy jindy zde samozřejmě vynikne kvalita olivového oleje.

Bazalkové pesto s kešu oříšky

Suroviny:
3 velké hrsti bazalkových lístků
100 ml extra panenského olivového oleje
hrst kešu ořechů (nebo slunečnicových semínek)
30–40 g nastrouhaného parmazánu
2 rozdrcené stroužky česneku
špetka hrubozrnné soli

Pravé pesto alla genovese je samozřejmě z piniových oříšků, ty ale nemusí být snadné sehnat v odpovídající kvalitě – po některých piniích vás může postihnout tzv. pine mouth syndrom. Několik hodin i dnů po jejich snězení se dostaví nepříjemná kovově hořká chuť v ústech, která přebíjí vše, co sníte, a přetrvá až několik týdnů. „Špatné“ pinie nelze poznat předem ani v průběhu konzumace.

Do mixéru dáme bazalku, sůl, ořechy, sýr a rozdrcený česnek. Přidáme část oleje a najemno rozmixujeme, dolijeme zbytek oleje a vymixujeme na hladké, polotekuté pesto. Skladujeme v uzavíratelných sklenicích v chladničce.

artur-rutkowski-2lEoPVy3oJ0-unsplash

Spaghetti aglio, olio e pepperoncino

Suroviny:
balíček špaget
60 ml olivového oleje
6 stroužků česneku
1 čerstvá červená chilli paprička

Těstoviny uvařte podle návodu na skus (al dente). V pánvi se silným dnem mezitím zahřejte extra panenský olivový olej a přidejte nadrobno nasekaný česnek a chilli papričku. Pozvolna opečte (nesmí se připálit), špagety vyndejte z hrnce a promíchejte s okořeněným olejem. Můžete dochutit strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.