Melomakarona - medová vánoční sladkost

Bez koláčků melomakarona se neobejdou žádné řecké Vánoce. Jsou to vlastně sušenky nasáklé medovým sirupem – trochu připomínají baklavu a voní vánočním kořením.

Depositphotos_148321633_xl-2015

1 šálek = 250 ml

Suroviny na cukroví:

kůra z 1 pomeranče
¾ šálku cukru
1 šálek olivového oleje
1 šálek rostlinného oleje
6 a ½ šálku (780 gramů) hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
¾ šálku čerstvé pomerančové šťávy
¼ šálku (60 ml) brandy

Suroviny na sirup:

1 šálek medu
1 šálek cukru
1 a ½ šálku vody
1 svitek skořice
3–4 hřebíčky
3–5 cm široký pruh citronové kůry
1 lžička čerstvé citronové šťávy

Na ozdobu:

¾ šálku hrubě drcených vlašských ořechů
mletá skořice

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si suroviny v pokojové teplotě. V malé míse zapracujte rukama pomerančovou kůru do cukru – dobře mačkejte, aby se pomerančový olej uvolnil do cukru. S pomocí mixéru nebo šlehače zapracujte do pomerančového cukru oba oleje a dobře vyšlehejte. Přidejte pomerančovou šťávu a brandy a rozmixujte.

Do jiné mísy prosijte mouku a přidejte prášek do pečiva, sodu a sůl. Po šálcích směs přidávejte do cukrovo-olejového základu. Směs by měla být hutná a vhlká, ale ne lepkavá. Až bude zapracovaná všechna mouka, přestaňte míchat.

Vytvořte koláčky: v dlani vyválejte podlouhlé kuličky/vajíčka zhruba velikosti vlašského ořechu a umístěte je s několikacentimetrovými rozestupy na nevymazaný plech. Kuličky dvakrát zmáčkněte vidličkou, podruhé otočenou o 90 stupňů, aby se vytvořil slabý mřížkový vzor. Do trouby by měly jít lehce zploštělé, ale pořád poměrně vysoké oválky. Pečte 25–30 minut, dokud lehce nezhnědnou – ještě ztmavnou po ponoření do sirupu, který si během pečení uvaříte.

Připravte si suroviny na sirup. Do rendlíku nalijte vodu a med, přidejte cukr, skořici, hřebíček a citronovou kůru. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte 10–15 minut probublávat bez pokličky. Odstraňte skořici, hřebíčky a citronovou kůru, vmíchejte citronovou šťávu a odstavte z ohně.

Dokud jsou koláčky stále poměrně horké, opatrně je pokládejte do sirupu a nechte je nasáknout z obou stran. S pomocí vidličky nebo malé špachtle vyndejte melomakarona ze sirupu a umístěte na tác nebo talíř.

Na vrchní stranu koláčků přimáčkněte drcené ořechy a posypte skořicí. Neskladujte je v lednici, v chladu by ztvrdly – zhruba měsíc vám vydrží v neprodyšné nádobě o pokojové teplotě.