Maya Gencic: Krásné a užitečné věci mohou vzniknout díky recyklaci

Tilissimo je značka upcyclovaných keramických podtácků, které vyrábí Maya Gencic. Pochází ze Srbska, v současnosti žije v Aténách s manželem a dvěma dcerami.

 

Jak jste se dostala k výrobě keramických podtácků? Kde ta myšlenka vznikla?

 

Je to už hodně dlouho, co jsem viděla tutoriál o recyklaci. Jedním z námětů byla výroba podtácků technikou decoupage s využitím bílých keramických dlaždic a papírových ubrousků. Oboje jsem měla doma, tak jsem to zkusila. Výsledné podtácky byly tak krásné, že se mě přátelé neustále ptali, odkud je mám!

 

To mě pochopitelně velmi povzbudilo. A takhle to celé začalo.

fish

Jak jste se vlastně vy sama dostala do Řecka?

 

Potkala jsem toho nejúžasnějšího Řeka a vzala jsem si ho. Do Řecka jsem se přestěhovala v roce 2008.

 

Je těžké v Řecku začít s podnikáním?

 

Musím říct, že v současné době opravdu ano. Největší zátěž pro malé podnikatele jsou nesmírně vysoké daně a poplatky. Od doby, co jsem se přistěhovala, neustále pozoruji, jak v našem okolí zavírají místní obchůdky – některé z nich vznikly ještě předtím, než jsem se narodila, ale teď už nedokázaly přežít. Je mi z toho smutno a doufám, že se podmínky pro podnikatele v budoucnosti zlepší.

 

Jaký je váš nejúspěšnější vzor? Proč myslíte, že se lidem tolik líbí? A jaký máte nejraději vy osobně?

 

Odpověď na obě otázky je Azulejo! Mám pocit, že tradiční vzory budou přitahovat lidi i v budoucnu. Myslím, že je to tím, že věci z minulosti s sebou kromě krásy vždy nesou i další význam a spojují nás s předchozími generacemi.

azu

Jak vybíráte design a vzory pro podtácky? Co vás inspiruje?

 

Vybírám si podle toho, co mě zaujme, a svého vkusu, ale současné designové trendy jsou mi samozřejmě velkou inspirací. Upřímně přiznávám, že aktuální trendy mi sedí mnohem víc než například styl v roce 2012. Geometrickým tvarům, rostlinám, minimalistickým vzorům a náladovým barvám říkám velké ano!

abst

Co si přejete, aby lidi napadlo, když se řekne Tilissimo?

 

Nejvíce si přeji, aby u slova Tilissimo každého napadly dva výrazy: ekologie a kvalita. Celý koncept mé práce spočívá ve skutečnosti, že kvalitní a krásné věci mohou být vytvořeny díky recyklaci a využití zdánlivě nepotřebných věcí. Myslím, že především pro příští generace je to velmi důležité. Ani jedna sada mých podtácků například nevyžaduje dodatečné zdroje: keramické dlaždice už byly vyrobeny (a mnoho z nich by se jinak dokonce vyhodilo, protože si je nikdo nekoupil), papírové ubrousky už také existovaly. Na konzumní způsob života si musíme dávat velký pozor.

 

Jaké máte plány do budoucna? Chystáte i něco jiného než podtácky?

 

Právě teď plánuji především oslovit více zákazníků, a časem možná papírové výrobky s vlastním designem. Z recyklovaného papíru, samozřejmě.

 

Kam byste doporučila lidem, aby se v Řecku podívali?

 

Tahle otázka je opravdu těžká – v Řecku je tolik nádherných míst! Ale řekněme Santorini. To mi úplně vzalo dech. Vypadá to tam jako v obrovské galerii, všechno je krásné a jedinečné.

lemon

A na závěr – prozradíte nám recept na své oblíbené řecké jídlo?

 

Vybrala jsem si řecký moučník Vasilopita, snadný na přípravu, ale velmi dobrý: tento koláč se v Řecku připravuje na silvestrovské oslavy, kdy se dovnitř zapeče mince a ten, kdo ji ve své porci najde, by pak měl mít po celý další rok štěstí. Ale i když tuhle část přeskočíte, získáte vynikající zákusek ke kávě.

 

Suroviny:

 

1. směs:

300 g másla pokojové teploty

250 g moučkového cukru

1 lžíce cukru krystal

7 g koření mahlab (prášek z jader středomořských třešní), lze případně nahradit trochou mandlového extraktu a špetkou mletého badyánu

2 g koření masticha (sušená pryskyřice řečíku lentišku)

½ lžičky mletého muškátového oříšku

2 lžíce hladké mouky

kůra z 1–2 pomerančů

dva balíčky vanilkového cukru nebo 2 lžičky vanilkového extraktu

 

2. směs:

4 vejce pokojové teploty

75 ml plnotučného mléka

 

3. směs:

400 g hladké mouky

1 vrchovatá lžíce prášku do pečiva

 

moučkový cukr na dozdobení

 

Příprava:

 

Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch).

V robotu utřete máslo a moučkový cukr do nadýchané směsi. Seškrábejte nerozmíchané zbytky ze stěn mísy a třete dalších pět minut. Mezitím dejte do nádoby mixéru zbylé ingredience z 1. směsi (kromě pomerančové kůry) a rozmixujte je na prášek. Smíchejte s nastrouhanou pomerančovou kůrou a přidejte do směsi v robotu. Rozmíchejte na nízký stupeň.

Po částech přidávejte přísady z 2. směsi. Když se spojí, vypněte robot a vyndejte mísu. Přísady z 3. směsi opatrně zapracujte lžící.

Vymažte a vysypejte kulatou pečicí formu o průměru 25 cm. Dejte těsto do formy a pečte 45–50 minut.

Po upečení vyjměte z trouby, nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte!

 

Dobrou chuť!