Evi Lemos: Svíčky s vůní řeckých pláží a dětských vzpomínek

Za výrobce svíček WAKS nám odpovídala Evi Lemos. V rozhovoru se dozvíte, jaká je její nejoblíbenější vůně, kdy se můžeme těšit na nové druhy svíček nebo který kykladský ostrov nejraději navštěvuje.

Jak jste se dostali k výrobě svíček? Odkud ta myšlenka přišla?

Začít vyrábět svíčky nás napadlo v souvislosti se vzpomínkami na Řecko našeho dětství. Chtěli jsme vytvořit svíčky, které nám jej budou připomínat, ale zároveň budou odrážet i období, v němž žijeme dnes. Naším cílem bylo rozzářit naše domovy pomocí svíček, které přinesou dotyk luxusu za přístupnou cenu.

Je těžké v Řecku začít s podnikáním?

Řecko je považováno za zemi, kam se jezdí na dovolenou, a ekonomická krize pro nás byla velkou výzvou. Nicméně práce pod tlakem nám Řekům jde velmi dobře, takže zkrátka tvrdě pracujeme a každý den se posouváme dál. Založili jsme firmu v roce 2005 a v průběhu následujících let jsme značku dále rozvíjeli – v současnosti patříme ve svém oboru mezi nejúspěšnější.

Kde berete nápady na nová aromata? Jasmín nebo čerstvě vyprané prádlo patří mezi klasické vůně svíček, ale co třeba rajčata a pepř nebo slaná voda? A kde vznikají vonné esence?

Fascinují nás právě ty méně obvyklé vůně. Rajčata a pepř velmi dobře vystihují Řecko, protože rajčata řecká kuchyně používá téměř v každém receptu. Není nic lahodnějšího než zralé rajče s drcenou solí a olivovým olejem za horkého letního dne. Slaná voda je zase vůní řeckých pláží. Chtěli jsme zachytit ten bezstarostný pocit, který přináší ovívání mořským vánkem na ostrovním pobřeží. Na výrobě vonných esencí spolupracujeme s evropskými laboratořemi.

DSC_7195 (1)

Liší se proces výroby svíček v závislosti na nádobě, v které se prodávají?

Ano, různé druhy skleněných nebo keramických nádob vyžadují odlišné zacházení. Při výrobě svíčky musíte vzít v úvahu velikost a materiál její nádoby, aby hořela rovnoměrně a správně uvolňovala vůni. Ve WAKS používáme přírodní vosk a bavlněné knoty.

Jaká je nejoblíbenější vůně vašich svíček? A jakou máte nejradši vy osobně?

Nejpopulárnější a zároveň moje nejoblíbenější je bazalka, řecky vassilikos. Určitě jste někdy ochutnali italské pesto, které se vyrábí z bazalky – má známou, silnou a velmi specifickou vůni, kterou si jistě také zamilujete! V létě bazalku najdete v každé řecké domácnosti.

Prozradíte své plány do budoucna? Rozšíření spektra nádob, vůní, nebo úplně nové produkty?

Ve WAKS myslíme na naše příští produkty prakticky pořád. Rádi uvádíme novinky ve spojitosti s ročním obdobím a umělci, s nimiž spolupracujeme, mají vždycky nějaké nové nápady. Plánujeme širší spektrum keramických nádob, probíhá také testování nových vůní. Všechny představíme v září 2019 v Paříži, na veletrhu Maison & Objet.

Kterou lokalitu v Řecku máte nejraději?

Sifnos. Je to malebný kykladský ostrov, žije se tam prostě a bezstarostně. Nádherné místo! Měli byste ho navštívit, i jídlo je tam skvělé.

A na závěr – prozradíte nám recept na své oblíbené řecké jídlo?

Řecký salát: rajčata, okurky, cibule, olivy a sýr feta. Vše smícháme se spoustou olivového oleje.

Dobrou chuť!