Elena Vangelatou: "Novou várku mýdel dělám jednou týdně"

Jak jste se dostala k výrobě mýdel?

Vždycky jsem milovala přírodní produkty a jiná než tuhá mýdla nepoužívám. Začala mě zajímat jejich výroba a rozhodla jsem se, že se přihlásím na školu výroby mýdel. Nejdřív to byl spíš koníček, vyráběla jsem mýdla pro přátele, ale potom jsem se do toho víc a víc dostala a nemohla jsem přestat. Už dva roky čtu jakoukoli knihu o mýdlech, bylinkách a olejích a navštěvuji nejdrůznější semináře. Hodně jsem experimentovala, než jsem byla spokojená s výsledkem, a pak jsem prostě zkusila udělat z toho svou práci. 

Jak se mýdlo vyrábí?

Vlastně není těžké mýdlo vyrobit. Ale aby to dobře dopadlo, člověk musí postupovat velmi přesně podle návodu. Já používám olivový olej, bylinky, esenciální oleje a mýdlovou hmotu bez parabenů. Mýdla vyrábíme zastudena, aby se z olivového oleje neztratily žádné důležité látky, takže to vyžaduje určitý čas, aby dozrálo. To může trvat 4 až 6 týdnů, někdy více, záleží na postupu i na počasí. Novou várku mýdel dělám jednou týdně.

DSC07112cc

Proč název “LN”?

Jméno značky LN jsem vybrala jako zkratku svého jména (eLeNa).

Jak vás napadla 12měsíční mýdlová kolekce?

Tady v Řecku každý měsíc něco kvete. Takže jsem pro jednotlivé měsícea jednotlivá mýdla vybrala rostliny nebo bylinky, které jsou ten který měsíc v květu! 

Je těžké v Řecku začít s podnikáním?

To opravdu je, hlavně kvůli velké byrokracii (všechno trvá velmi dlouho a je zbytečně komplikované) a samotřejmě kvůli současnému stavu ekonomiky. V současné chvíli prochází řecká ekonomika znovu rececí, takže je těžké odhodlat se, zariskovat a zkusit podnikat na vlastní pěst.

IMG_20180309_162530

Co máte na svém podnikání nejraději?

Nejvíc mě baví, když je mýdlo nachystané a zabalené. To totiž znamená, že se celý postup povedl. A taky je skvělé, když si neznámí lidé má mýdla koupí a píšou mi, jak jsou dobrá a jak jim dělají dobře na kůži. To je asi ten největší kompliment, jaký se ke mně může dostat.

Kam byste doporučila lidem, aby se v Řecku podívali?

Já osobně mám nejradši dvě místa - prvním je Kefalonie a druhým Rethymno na Krétě. Ale Řecko má tolik krásných míst, že si vybere každý, ať už ho baví jakákoli aktivita. A nesmím zapomenout na skvělé jídlo! 

A na závěr - prozradíte nám nějaký rychlý recept na řecké jídlo?

Opravdu rychlé a výborné jídlo (hlavně když někam pospícháte), které je původně z vesnice, kde žijí mí rodiče, se nazývá Riganada. Vezměte jeden až dva krajíčky včerejšího chleba (nejlépe celozrnného), namočte je do trošky vody. Zalijte troškou olivového oleje, balzamikovým octem, posolte a přidejte hodně oregana. Potom je poklaďte nadrceným čerstvým rajčetem a můžete přidat i sýr feta. A Riganada je hotová!

Mýdla od Eleny si můžete koupit v našem eshopu.