Christopsomo - recept na řecký vánoční chléb

Christopsomo řecky znamená Kristův chléb a na řeckém vánočním stole je podobnou stálicí jako u nás vánočka. Na Kristovu památku bývá ozdoben křížem a peče se obvykle v předvečer Štědrého dne, 23. prosince.

Suroviny:
540 g vlažné vody
16 g sušeného droždí
40 g cukru krystal
1 kg vysokolepkové mouky (mouka vhodná na pizzu nebo kynutá těsta)
40 g medu
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky mahlabu (mahlepu; koření z jader třešní sv. Lucie)
1 lžička soli
20 g anýzu
80 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Na ozdobu:
270 g hladké mouky
130 g vody o pokojové teplotě
1 lžíce olivového oleje
špetka soli
1 celý vlašský ořech
1 vejce a dvě lžíce vody
2–3 hrstky sezamových semínek

Postup:

V míse robotu vyšleháme vodu, droždí a cukr, dokud se nerozpustí. Přes mísu přetáhneme potravinovou fólii a necháme 10 minut vzejít kvásek. Teplotu vody zkoušejte ponořením prstu – měly by být stejně teplé. Příliš horká voda by kvasinky zabila, se studenou by zase droždí vzešlo příliš pomalu.

Přidáme mouku, med, olivový olej a mahleb. Mícháme hnětacím hákem nejdřív při nízkých otáčkách, dokud se přísady nezačnou spojovat, pak na středním stupni 5–10 minut, než se těsto přestane chytat stěn nádoby. Přidáme anýz, ořechy a sůl a necháme ještě jednu minutu zapracovat.

Lehce těsto potřeme olivovým olejem a přikryjeme mísu potravinovou fólií. Necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem (minimálně 1 hodinu).

Připravíme si ozdobné těsto: smícháme vodu, olivový olej, mouku a sůl a s pomocí hnětacího háku zpracujeme v robotu do hladkého těsta. Zabalíme těsto do potravinové fólie a necháme 15 minut odpočinout.

Těsto na christopsomo lehce prsty prohněteme, abychom ho zbavili vzduchu, a utvoříme kulatý bochník. Vymastíme kruhovou formu (28–30 cm) a vyložíme ji pečicím papírem. Těsto dáme do formy a lehce rozprostřeme do šířky. Povrch pomašlujeme vejcem rozšlehaným s vodou a posypeme sezamovými semínky.

Těsto na ozdobu vyjmeme z fólie a rozdělíme na šest stejných částí. Z každé vyválíme dlouhý váleček a upleteme dva stejné copy. Přeložíme je křížem přes christopsomo a doprostřed umístíme celý vlašský ořech. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout další hodinu.

Troubu vyhřejeme na 180 °C a pečeme zhruba 50 minut, dokud není christopsomo na povrchu zlatohnědé a uvnitř propečené.

Dobrou chuť!