Agios Nikolaos: jak se vaří koliva

Není to jen pohádková postava jako jeho průvodci anděl a čert: svatý Mikuláš skutečně existoval, a i když se v roce 270 narodil na území dnešního Turecka, původem to byl křesťanský Řek. Šestého prosince si pravoslavná církev připomíná jeho úmrtí. V Řecku je pod jménem Agios Nikolaos známý především jako ochránce námořníků - pro Řecko s jeho množstvím ostrovů je to zatraceně důležitá funkce, a jejího představitele je tedy potřeba si předcházet. Nejen, že se v tento den konají oslavy na palubách lodí, ale také se vaří a hází do moře koliva, směs obilí, ořechů a sušeného ovoce, a to jednak proto, aby si Řekové zajistili přízeň vodního živlu, ale také jako určitá oběť pro ty, které si už moře vzalo - aby se utonulí jeden den v roce také něčeho najedli. Připravit ji není nijak těžké a můžete si to podle našeho receptu letos také zkusit.

Depositphotos_18483747_xl-2015

Suroviny:

1 šálek pšenice (ideálně špalda)
4 šálky vody
1/2 šálku ořechů (vlašské, mandle, pistácie...)
1/2 šálku rozinek, případně jiné sušené ovoce
volitelně maková nebo sezamová semínka
hrstka čerstvé nasekané petrželky nebo máty (nemusí být)
lžička skořice

1 šálek drcených sušenek nebo piškotů
1 šálek prosetého moučkového cukru
mandle v cukru na ozdobení

Postup:

Pšenici propláchneme a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Po uvaření zcedíme a propláchneme studenou vodou, osušíme na utěrce a necháme do druhého dne proschnout. Ve velké míse ji smícháme s rozinkami, ořechy, případně jinými semínky, skořicí a petrželkou nebo mátou. Urovnáme do pekáčku a posypeme drcenými sušenkami (izolují cukr od mokrého základu, aby nezvlhnul a nezhrudkovatěl), posypeme vrstvou moučkového cukru a ozdobíme mandlemi. Pokud nepřenášíme do kostela, můžeme poslední krok vynechat, směs navršit do misek a osladit cukrem nebo medem :)